Marinerade bondbönor
2 dl nykokta bondbönor
5 msk olivolja
2 msk röd vinäger
salt, vitpeppar
1 skivad rödlök, mellanstor
persilja
1-2 tomater
Först: Bönorna spritas från de stora, gröna baljorna som man inte äter.
Så kokar du: Lägg de spritade bönorna i en kastrull med kokande vatten och låt dem koka 5 minuter efter uppkoket. Låt rinna av och svalna något och kläm sedan av skalet mellan fingrarna som när man skållar mandel.
Rör ihop marinaden och vänd varsamt i de varma bönorna. Ställ undan att svalna och mogna några timmar. Blanda bönor och rödlök och lägg upp på ett djupt fat, strö över klippt persilja och garnera med skivad tomat.
Bondbönor är också goda nykokta, avrunna och smörslungade i en het panna med finklippt gräslök, mynta eller hackad vitlök till, är en delikatess till tunna skivor kassler, skinka eller rökt fisk.